Apartment AMC

The apartment is located in one of the blocks making up Terraços de Bragança: the set of buildings designed by Álvaro Siza Vieira in Lisbon’s Chiado district that completed construction in 2004.
Working within the scope of a Siza Vieira project represents a difficultly desirable challenge. The inexorable weight of the inherent responsibility runs in parallel to a sense of pointlessness of intervening within a framework that requires no such work. We thus focused on the needs, desires and expectations of the client.

apartment amc rar studio 01 1
apartment amc rar studio 06 1


The apartment area was to be maximised. To this end, we eliminated the technical cabinets and their ventilation infrastructures, which were relocated behind the already existing suspended ceiling. Furthermore the spatial structure was maintained while repositioning only the door accessing the living room and removing the wall that closed off the dining room.

apartment amc rar studio plan 1
apartment amc rar studio 07
apartment amc rar studio 05
apartment amc rar studio 08
apartment amc rar studio section aa
apartment amc rar studio 15
apartment amc rar studio 10 1
apartment amc rar studio 16
apartment amc rar studio 17


The built-in living room shelf-stand, where the room meets the corridor, was replaced by another: a delicate metallic structure to separate the two areas while enabling a mutual visual relationship – privileging the apartment’s marvellous westward view – and the natural illumination of the corridor.
The en suite and service bathrooms, as well as the kitchen and pantry, underwent structural alterations with the reorganisation of their layouts alongside new finishing materials. 

apartment amc rar studio section bb
apartment amc rar studio 14
apartment amc rar studio 20 1
apartment amc rar studio 19
apartment amc rar studio 22 1
apartment amc rar studio 23


The dark wooden floor tiling, in narrow planks, was replaced by lighter, broader planks. The inner doors, at a substantially lower height than the windows, were rescaled, retaining their breadth and raising their height to match that of the windows. Furthermore, within the scope of the purpose of this operation, the entire carpentry system underwent redesigning with higher skirting boards and thinner frames that also integrated new ventilation grids in both the skirting boards and fixed furniture. The objective was to bring about a more luminous apartment while fostering a greater sensation of amplitude and, above all, of a more generous ceiling height.

apartment amc rar studio axonometry
apartment amc rar studio 25 4
apartment amc rar studio 24 2
apartment amc rar studio 26 1
apartment amc rar studio 29 1


DATE
2016 – 2017

GROSS INTERNAL AREA
170 m2

LOCATION
Lisbon

CLIENT
Private

ARCHITECTURE AND FURNISHING
Rita Aguiar Rodrigues
Francisco Costa (Project Leader), Mariana Simões

ENGINEERING
CPX – Consultoria e Projectos

CONTRACTOR
RVI – Recuperação e Valorização de Imóveis, Lda.

PHOTOGRAPHY
Fernando Guerra | FG+SG

apartment amc rar studio 30