Apartment NANA

The apartment is located on the first floor of a building that was constructed in the second half of the 19th century on an area of landfill established along the Lisbon waterfront in the wake of the 1755 earthquake.
Its expansive area and lofty ceilings, the abundant natural light and the conservation of some of the original finishings and decorative features were not only among the characteristics that the client sought but are also those that best define this home’s identity.

apartment nana rar studio 01 1
apartment nana rar studio 02

The project correspondingly incorporated the desire to restore, conserve and enhance these same characteristics in conjunction with a proposition contemplating an exercise in interpreting the Lisbon architecture of this period and its respective constituent facets.

04 003 1300 3
05 036 1300 2

The spatial layout of the apartment broadly corresponded to the needs of the client and thus enabling both the safeguarding of its advantageous typological structure and the easy resolution of the programmatic impositions: the provision of substantial areas of storage space for clothing, distributed and incorporated into the three central rooms.

apartment nana rar studio 05
apartment nana rar studio plan 3

These inner rooms and their respective contents were conceived and designed so as to be able to remain permanently open and interacting with the areas contained in the east and the west of the apartment and thereby endowing an intermittent and metamorphic visual and spatial relationship between these areas.

apartment nana rar studio 06
apartment nana rar studio 11
apartment nana rar studio section BB 1

In the kitchen, where the walls still retained the original 19th century tiles, more recent interventions had introduced disqualifying features, that were removed. 
The bathrooms, with misaligned layouts and means of access, were subject to profound intervention and were both structurally redesigned.

apartment nana rar studio 08 1
apartment nana rar studio 07 1
16 090 1300
apartment nana rar studio section aa 5


In addition to new systems and infrastructures alongside those that were restored, such as the flooring and the plastered ceilings, a triage process was also undertaken. The various layers of time, the programs implemented and their consequent adaptations drove to a series of choices. The new solutions were integrated without jeopardising those selected for retention; the old, the askew, the already existing exceptions and those resulting from the work itself.

apartment nana rar studio 09 1

DATE
2014 – 2015

GROSS INTERNAL AREA
220 m2

LOCATION
Lisbon

CLIENT
Private

ARCHITECTURE
Rita Aguiar Rodrigues

CONTRACTOR
RVI – Recuperação e Valorização de Imóveis, Lda.

PHOTOGRAPHY
Fernando Guerra | FG+SG

11 095 1300